Deák Kristóf

Deák Kristóf 1982-ben született Budapesten. Az Apáczai Csere János Gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnök karán tanult, hogy hangmérnök legyen. 2006-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem gyártásvezető szakán, ahol menet közben megismerkedett a vágással is. 2009 óta él Angliában, ahol a Westminster Egyetem rendezői mesterszakát végezte el, azóta egyaránt alakot itthon és a szigetországban.

Előbb hangmérnöki, majd vágó karrierje 2003-ban indult. 22 évesen benne volt Steven Spielberg München című filmjének vágó csapatában. Itthon Goda Krisztina rendezőasszisztense volt a Szabadság, szerelemben, és később is dolgozott együtt a rendezőnővel. Rendezőként a Golf with a Shotgun című kisfilmmel debütált, amit több hazai és koprodukciós alkotás követett.

Az igazi áttörés a 2016-ban elkészült kisfilm, a Mindenki hozta. A filmre a februári TV Premier után a márciusi budapesti Friss Hús Rövidfilmfesztiválon lehetett először felfigyelni. Ezt számos nemzetközi siker követte. Többek között megnyerte a tokiói Short Shorts Ázsiai Rövidfilm Fesztivált, amivel később nevezni lehetett az Oscar-díjra. A Mindenki végül 2017 február. 26-án megnyerte az Oscar-díjat legjobb rövidfilm kategóriában.

Deák Kristóf november 29-én, kisfilmválogatásunk után lesz vendégünk az Adna Caféban.