/ december 5, 2018

November 29-én harmadik alkalommal tartottuk meg filmklubunkat. Magyar kisfilmválogatásunk után Deák Kristóf volt a vendégünk, akinek filmjét szintén vetítettük. Mindannyiunk meglepetésére azonban megjelent a film két főszereplője is.

A Filmtekercs Filmklub első évadának központi motivuma a gyermeki perspektíva. Nem véletlen tehát, hogy a novemberi alkalmat a gyermek főszereplők szemszögéből bemutatott magyar kisfilmeknek szenteljük. A válogatott filmek legfeljebb 2-3 évesek, és nagyon szépen, frissen helyezkednek a gyermeki látószögbe.

Freund Ádám Földiek, Csoma Sándor Nem történt semmi, Csicskár Dávid Uchebnik és Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című filmje mellett levetítettük az Oscar-díjas Mindenkit is, aminek rendezőjét, Deák Kristófot hívtuk a filmek után egy kis beszélgetésre.

A rendező elmesélte, hogy film igaz történeten alapul, az eredeti svéd esetet dolgozta át Magyarországra, adott hozzá néhány fiktív elemet – például a befejezést. A casting és a forgatás körülményein túl faggattuk arról is, milyen volt a film utóélete, hogyan jutott el a teljes ismeretlenségtől az első fesztiválsikereken át az Oscar-jelölésig és a szobor megnyeréséig. De nemcsak a Mindenki volt a téma, hanem kérdeztük vendégünket a gyermeki főszereplő mint toposz témájában, de kifaggattuk kedvenc gyerek karaktereiről is, amiből cikk is született.

Az este meglepetése volt – a rendezőnek és a szervezőknek egyaránt – a Mindenki című film két főszereplője. Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya ugyan nézőként érkezett, mégis kifaggattuk őket a történet és a tanulságok részleteiről – ahogy ők látják -, illetve beszámoltak a Dolby Theatre-ben és Los Angelesben töltött mindennapjaikról – amikről majd még unokáinknak is beszélni fognak.

Az eseményről készült képeket itt nézhetitek meg.

Share this Post